Ahhoz, hogy megértsük, mi a különbség közöttük, lépjünk egyet hátra, és nézzük meg, mi is az, hogy zsír, vagy idegen szóval lipid.
A zsírok és olajok kémiai szerkezetük alapján glicerinből és zsírsavláncokból állnak. A zsírsavláncok szerkezete befolyásolja, hogy a zsiradék szilárd vagy folyékony, és azt is, hogy az adott zsiradék milyen hatással van az egészségedre.
A zsírsavak egyrészt lehetnek rövidek vagy hosszúak, de ami még fontosabb, hogy milyen kémiai kötéseket tartalmaznak. Az úgynevezett telített zsírsavak a szénláncukban nem tartalmaznak kettős kötést, rendezetten állnak, emiatt többnyire szilárd halmazállapotban fordulnak elő. Túlzott fogyasztásuk a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezőjének számít.
A telítetlen zsírsavakban kettős kötések törik meg a láncot, így ezek a zsiradékok többnyire folyékonyak, vagyis olajok. Minél nagyobb a telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékok aránya és mennyisége az étrendedben, az annál kedvezőbb az egészséged szempontjából A telítetlen zsírsavak lehetnek többszörösen telítetlenek is, ha egynél több kettős kötést tartalmaznak. Ilyenek például az ómega-6 és ómega-3 zsírsavak. Ezek jótékony hatásai igen sokrétűek, ezért szerepeljenek gyakran az étrendedben!
- erősítik az immunrendszert;
- javítják az emésztést;
- javítják a retina, vagyis az ideghártya működését;
- csökkenthetik a vérnyomást;
- gátolják a cukorbetegség kialakulását;
- csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
- hozzájárulnak a depresszió megelőzéséhez.
Nagy ómega-6 tartalmú ételek: napraforgómag, búzacsíra, szezám, dió, szója, kukorica, valamint olajaik, egyes margarinok.
Nagy ómega-3 tartalmú ételek: lazac, makréla, hering, pisztráng, dió, repce, szója, lenmag, valamint ezek olajai.
Az emberi test nem képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására. Esszenciálisnak hívjuk azokat a zsírsavakat, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséged megőrzéséhez, és csak a táplálékaid révén juthatsz hozzájuk.
Van azonban egy kis gubanc. Léteznek olyan telítetlen zsírsavak is, amelyek még károsabbak az egészségre, mint a telített zsírsavak!
Hogyan lehetséges ez? Az élelmiszeripari feldolgozás során az egyébként egészséges növényi olajok szerkezete megváltozik.
Ezzel a tulajdonságaik is megváltoznak, és sajnos egyszeriben egészségkárosító hatásuk lesz. Amikor megnézed a csomagolást, ezeket az összetevőket részlegesen hidrogénezett növényi zsírokként találod a listában.
- Inkább növényi olajokat egyél, mint állati zsírokat!
- Hetente legalább egyszer, de inkább kétszer egyél halat!
- Heti rendszerességgel fogyassz olajos magvakat is!
- A salátáidat locsold különféle növényi olajokkal!
- Kerüld a részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, vagyis transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket!