Hozzávalók:
Alapanyag | Mennyiség (7-10 éveseknek) |
barnarizs | 60 g |
napraforgóolaj | 1 teáskanál |
vöröshagyma | 5 g (kb. 1 teáskanál) |
só | késhegynyi |
petrezselyemzöld | csipetnyi |
Elkészítési mód:
A rizst átválogatás után, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd az olajon átpirítjuk. Amikor elérte a kellő „pirosságot”, a rizs mennyiségének megfelelő, kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, és az egészben hagyott vöröshagymával. Fedő alatt kis lángon, vagy forró sütőben puhára pároljuk. Főzés közben nem ajánlatos kevergetni, csak amikor már elkészült, fellazítani.
A rizs fajtájától függően 24-45 perc alatt készre fő. Tálalás előtt vegyük ki a vöröshagymát és szórjuk meg a rizst apróra vágott petrezselyemzölddel!
Variáció:
Elkészíthetjük más módon is, ez esetben az olajra nem lesz szükségünk. A megmosott, lecsepegtetett barna rizst kétszeres-háromszoros mennyiségű forrásban lévő vízbe öntjük, majd hozzáadjuk a sót és a vöröshagymát. Főni hagyjuk, majd 30-35 perc múlva egy szemet félbevágunk, és ha már nem hófehér a közepe, akkor készen is van. Ellenkező esetben még főzzük pár percig! Tálalás előtt vegyük ki a vöröshagymát és szórjuk meg a rizst az apróra vágott petrezselyemzölddel!
Tipp:
Amennyiben fél órát vízben áztatjuk a barnarizst a főzés előtt, hamarabb megpuhul és így gyorsabban elkészül.
Fotó: pexels.com