Hozzávalók:
Alapanyag | Mennyiség (11-14 éveseknek) |
brokkoli | 200 g (2 kis fej vagy kb. ½ nagy fej) |
tej, 1,5% | 100 ml |
búzaliszt | 12 g (kb. 1 közepes evőkanál) |
repceolaj | 4 ml (kb. 1 teáskanál) |
petrezselyemzöld | 1,8 g (1-2 kisebb szár) |
só | csipetnyi |
őrölt feketebors | késhegynyi |
Elkészítési mód:
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal és az apróra vágott petrezselyemmel. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet. Kihűtjük, felengedjük a tejjel. Amikor a brokkoli megpuhult, belekeverjük a lisztes tejet. Kiforraljuk, s ha szükséges, utóízesítjük. Ha mélyfagyasztott brokkolit használunk, a főzési idő lényegesen lerövidül.
Tipp: Ízesíthető kevés zöld pesto mártással is. Ez esetben figyelembe kell venni a pesto sótartalmát a főzelék ízesítésekor.
Fotó: Egyed Péter