Mi okozhat vashiányt?
A vashiányt többek között a vérvesztés, a fokozott vasszükséglet, a vashiányos étrend, a csökkent vasfelszívódás (például, ha az étrendben túlsúlyba kerülnek a felszívódást gátló anyagok) vagy az idült vérsejtoldódás okozhatja. A csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a várandósok, erős havi vérzés esetén az aktív korban lévő nők, és a vas rosszabb felszívódása, hasznosulása miatt az idősek, az intenzíven sportolók, valamint étrendjük okán a vegetáriánusok, vegánok veszélyeztettek a vashiány kialakulására.
Mi lehet a tünete?
A vashiányos vérszegénység miatt a sejtek kellő mennyiségű oxigénnel való ellátásának zavara következik be, romlik a vázizmok munkavégző képessége, lassul a gyermekek fejlődése, károsodnak a megismerési, emlékezési és intellektuális folyamataik, várandósság esetén gyakoribb a koraszülés, a kis születési testtömeg, valamint a szülés utáni gyermek- és anyai halálozás. A tünetek között előfordulhat a kanál alakú köröm, körömtöredezés, a talaj vagy jég evése utáni vágy, ill. a nyálkahártyára korlátozódó idült kandidiázis is. Emellett étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, a szájzug berepedezése, nyelvgyulladás, hajhullás, sápadtság, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképesség, súlyos esetben légszomj, szapora szívverés is felléphet.
Mi az étrend célja?
A vashiányos vérszegénység esetén javasolt étrend célja a kiürült vasraktárak feltöltése. Ennek érdekében nem csupán az étrend vastartalmának növelése a cél, hanem egyensúlyba kell hozni a vas felszívódását gátló és elősegítő étrendi tényezőket is.
Javasolt étrend
A testünk a vöröshúsokból (marha, sertés, vad), belsőségekből, halakból, szárnyasokból (csirkéből, pulykából) származó hem-vasnak közel a 15%-át képes hasznosítani, míg a növényekből származó nem-hem vasnak jóval kisebb hányada szívódik fel (3-5%-a). A növényi eredetű vasforrások közé a következőket soroljuk: bab és lencsefélék, tofu, sütőben sült burgonya, kesudió, sötétzöld leveles zöldségek (például spenót), teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, vassal dúsított gabonafélék.
A vas felszívódását elősegítő étrendi tényezők között találjuk a folsavat, az állati fehérjét, valamint a C-vitamint (aszkorbinsavat).
A vas felszívódása javítható azáltal is, ha megfelelően párosítjuk, és egyszerre fogyasztjuk az állati és a növényi eredetű vasforrásokat. A főétkezésekre ezért célszerű húst, belsőséget vagy halat, s mellé C-vitamindús zöldségeket (salátát, főzeléket, párolt zöldséget, savanyúságot) és/vagy gyümölcsöket (citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, kivit) fogyasztani.
Kerülendő
Kerüljük a vas felszívódását gátló táplálékok túlzott mértékű fogyasztását! Ide tartozik a túlzott rostfogyasztás (például túl sok müzli, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült termék, szárazhüvelyesek…), egyes fehérjék (szójafehérje, tehéntejfehérje, albumin), fitátok (gabonafélékben, dióban, szárazhüvelyesekben, gabonakorpában találhatók), polifenolok, réz, cink, mangán, foszfor, kalcium, foszfátok, oxalátok. Ha tehetjük, ne fogyasszunk például tojást, gabonakorpát, fekete- vagy zöldteát együtt a vasban gazdag élelmiszerekkel, ételekkel. Kerülendő a túlzott mennyiségű kávé, tea fogyasztása is.
Külső vaspótlás
A fenti táplálkozási praktikák mellett súlyosabb vashiány esetén szükségessé válik az orvosi vizsgálatot követően egyedileg meghatározott vaspótlás, gyógyszer, ill. étrend-kiegészítő formájában. A vas túladagolásának és az ebből eredő mellékhatások elkerülésének érdekében önhatalmúan ne kezdjünk a vas tabletták szedésébe! Amennyiben ez orvosi javaslatra történik, a vaskészítmény hatékonyságát fokozhatjuk C-vitamindús itallal történő bevétellel (például narancslével, limonádéval), de kerüljük a kávé, tea, tej egyidejű fogyasztását!