Cikkünkben az olajos magvak, diófélék egészségünkre gyakorolt hatásairól szeretnénk bővebb képet adni. Az olajos magvak túlnyomó részét (átlagban több mint 50%-át) zsiradék alkotja, így fogyasztási gyakoriság és táplálkozás-élettani szempontból is ebben a csoportban beszélünk róluk.
Mennyi zsiradékra van szükségünk?
Fogyasztásuk mértékét, az életkor, a nem, illetve a fizikai aktivitás mellett, az étrendet alkotó egyéb élelmiszerek zsírtartalma határozza meg. Ebből adódóan a pontos fogyasztási mennyiséget egyénre szabottan javasolt megállapítani.
Az olajos magvakban található főbb tápanyagok
- Szénhidrátot az olajos magvak (diófélék) nagyrészt keményítő és élelmi rost formájában tartalmaznak.
- Fehérjék tekintetében az olajos magvak (diófélék) kiemelkedőek, egyik fő növényi fehérjeforrásunknak számítanak. Ebből adódóan a vegetáriánus táplálkozási irányzatot követők, a fejlődésben lévő gyermekek, valamint az emelkedett fehérjeszükséglettel rendelkezők (például várandósság, szoptatás időszakában) számára kiemelten ajánlott fogyasztásuk.
- Az állati zsírok és a növényi olajok 99%-át zsír alkotja. A különbség a zsír minőségében van. Az olajos magvakban, diófélékben a telítetlen zsírsavak mennyisége nagyobb, így kedvezőbbek az egészség szempontjából.
- Az olajos magvak és diófélék zsírtartalma általánosságban 40-60% és nagy bennük a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya, ami kedvező az egészség szempontjából.
- Ásványi anyagok közül az olajos magvakban, diófélékben magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas található meg nagyobb mennyiségben.
- Vitaminok tekintetében az olajos magvak, a diófélék gazdagok a B-vitamin csoport tagjaiban, valamint E-vitaminban. Fontos megemlíteni, hogy a zsírban oldódó vitaminok, mint például az A-, a D-, az E-, valamint a K-vitamin felszívódásához, keringéséhez és tárolásához elengedhetetlen a megfelelő zsiradékfelvétel.
Kapcsolatuk egészségünkkel
- A rendszeresen fogyasztott natúr (nem sózott) olajos magvak (pl. dió-, mogyorófélék, mandula), többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Egy kutatás szerint a diófélék rendszeres fogyasztása fordítottan arányos a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakoriságával nők esetében. A kockázatcsökkentő hatás feltehetően a diófélék kedvező zsírsav-összetételének, valamint egyéb kedvező hatású összetevőinek köszönhető.