Hozzávalók:
Alapanyag | Mennyiség (4-6 éveseknek) |
szilva | 80 g (2 közepes darab) |
aszalt szilva | 30 g |
főzőtejszín | 15 ml |
durumliszt | 1 közepes evőkanál |
méz | 2 teáskanál |
citrom | kb. 1 cikk |
őrölt fahéj | csipetnyi |
Elkészítési mód:
A szilvát kimagozzuk, kockára vágjuk, a felkockázott aszalt szilvát vízbe beáztatjuk. A fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal, mézzel ízesített, megfelelő mennyiségű vízzel a szilvát megfőzzük, tejszínes habarással besűrítjük. Ehhez a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejszínnel, majd a forró levessel összemelegítjük úgy, hogy folyamatos vékony sugárban, állandó keverés mellett hozzácsurgatjuk a habaráshoz. Ezután óvatosan besűrítjük vele a levest. Rövid ideig főzzük még, hogy a liszt íze elfőjön. A levest botmixerrel pépesítjük és az aszalt szilvát beletéve tálaljuk.
Tipp:
A méz elhagyható, ha a levest az asztalt szilvával édesítve is kellemesen édesnek találjuk.
Fotó: Egyed Péter